Wist je dat we in ons assortiment niet alleen raamfolie hebben, maar ook heel erg veel plakfolies? Je kunt plakfolie, ook wel kleeffolie of plakplastic genoemd, gebruiken om bijvoorbeeld je vensterbank een nieuwe look te geven, je keukenkastjes op te knappen of om kleine dingetjes zoals pennenbakjes helemaal eigen te maken. Maar met plakfolie kun je nog veel meer! Je kunt het namelijk op alle gladde, vlakke en vetvrije ondergronden plakken. Zo zou je dus met veel gemak je oude of saaie meubels om kunnen toveren tot een ware eyecatcher. Momenteel is marmer plakfolie echt super hip. Nieuw in onze collectie is het plakfolie marmer grijs-wit. Verkrijgbaar met de breedtes 45 en 90 cm. Om te laten zien hoe eenvoudig het is om een meubel een nieuwe look te geven met dit zelfklevende folie, hebben wij een video opgenomen. In deze video zie je stap voor stap hoe we te werk zijn gegaan.

Om te beginnen heb je natuurlijk een oud of saai meubel nodig. Een tafel of een kastje. Of misschien de schapjes in de boekenkast. In dit geval hebben wij ervoor gekozen om de bovenkant en de schapjes van een Ikea kastje te beplakken.

Dit is het kastje:

De overige benodigdheden zijn:

-  Marmer plakfolie
-  Meetlint
-  Schaar
-  Rakel (met vilt)
-  Stanleymesje
-  Schoonmaakmiddel + doekje

De volgende stap is om het meubel goed schoon te maken. Als je aan de slag gaat met plakfolie dan dien je er altijd voor te zorgen dat de ondergrond goed schoon en vetvrij is. Maak het dus schoon met water en een ontvetter. Een klein beetje afwasmiddel erbij in bijvoorbeeld. Zorg ervoor dat je de ondergrond schoon maakt met een doek dat niet pluist. Pluisjes of stofdeeltjes kunnen er namelijk weer voor zorgen dat je dit blijft zien onder het plakfolie, en dat wil je natuurlijk niet! Alles schoon? Plakken maar!

Meet de te beplakken ondergrond op en teken de afmeting af op de achterzijde van het plakfolie. Op de achterzijde zitten ruitjes. Ieder ruitje is een centimeter. Dit maakt het voor jou niet alleen heel makkelijk om te meten, maar ook om recht te snijden of te knippen. Ik raad je aan om altijd een iets groter stuk te nemen dan dat je daadwerkelijk nodig hebt. Is de te beplakken oppervlak bijvoorbeeld 35 cm? Knip dan een stuk van 40 cm. Je kunt beter een groter stuk hebben dan dat je te kort komt. Achteraf kun je de randjes heel eenvoudig wegsnijden. Dit zal je ook zien in de video.

De video: 

Kleine oppervlakken zou je in principe makkelijk zelf kunnen beplakken, voor grotere oppervlakken kun je het beste iemand vragen om je te helpen.

Wij hebben ervoor gekozen om het plakfolie aan te brengen zonder gebruik te maken van water. Mocht je het spannend vinden om het in één keer goed te plakken dan kun je eerst de ondergrond en/of het folie nat maken. Het voordeel hiervan is dat je het plakfolie nog kunt verschuiven zodra je het hebt aangebracht.

Trek eerst een klein deel van het schutvel van het folie. Plak het folie op het meubel en begin gelijk met het gladstrijken door gebruik te maken van de rakel. Maak gebruik van een rakel met vilt zodat je geen krassen op het folie maakt. Trek vervolgens het schutvel steeds iets verder weg en blijf het folie gladstrijken. Heb je het hele oppervlak beplakt? Dan is het tijd om de overhangende randjes weg te snijden. Gebruik hiervoor een stanleymesje. Zet het mesje precies op de rand en trek aan een stuk door. Vervolgens kun je het randje plakfolie zo wegtrekken.

Herhaal deze stappen bij ieder oppervlak dat je wilt beplakken. Eigenlijk komt er niet meer bij kijken dan dit. Zo eenvoudig is het. En het resultaat is prachtig! Het lijkt net echt! Kijk zelf maar…