De afgelopen weken heeft de temperatuur gemiddeld boven de 20 graden gelegen. Heerlijk! Maar, het heeft ook nadelen. Want als de temperatuur buiten stijgt, stijgt het binnen vaak ook gestaag. Voordat je het weet is het binnen zelfs warmer dan buiten. In de winter is warmte binnenshuis ideaal, maar met deze zomerse temperaturen willen we het graag lekker koel houden. Een koele slaapkamer zorgt ervoor dat je beter slaapt en vergeet ook vooral de rest van het huis niet. Het is belangrijk dat jij ook tijdens deze warme dagen je huishouden draaiende kunt blijven houden zonder dat je het zwetend bij de pakken neer zit. Is alleen de gedachten bij hoge temperaturen al een ware nachtmerrie voor jou? Geen zorgen! Dé oplossing tegen hitte kun je binnen een dag realiseren. Je hoeft echt geen dure airconditioning aan te schaffen die niet alleen jouw energierekening een flinke boost omhoog geeft, maar soms ook gezondheidsklachten kan geven. Er zijn voldoende andere mogelijkheden die zorgen voor een aangenaam klimaat in huis. Hieronder zet ik de beste tips voor je op een rijtje.

1. Houd de zon buiten

Warmte dat niet binnen komt, hoef je ook niet af te voeren. Probeer daarom om zoveel mogelijk zonnestralen buiten te houden. Dit kun je doen met behulp van een zonwerende raamfolie of een verduisteringsfolie. In ons assortiment hebben we verschillende soorten zonwerende raamfolie. Zowel statische als zelfklevende. Het verschil tussen deze verschillende zonwerende folies is niet heel groot, maar er de een heeft net wat minder zonlicht transmissie of meer UV-reductie dan het andere folie. De specificaties staan bij iedere folie beschreven. Zo kun jij zelf de raamfolies met elkaar vergelijken om vervolgens te beslissen welk folie het meeste aan jouw wensen voldoet. Behalve zonwerende folies hebben we ook verduisterende raamfolie in ons assortiment. Bijvoorbeeld het W15 folie. Dit folie is 100% verduisterend. Dit betekent dat het geen enkel licht door laat en jouw kamer donker en koel houdt. Ideaal voor op de kinderkamer of je eigen slaapkamer. Een extra lampje is wel nodig omdat het de ruimte heel donker maakt, maar je zult er alleen maar profijt van hebben. Het verduisteringsfolie breng je bij voorkeur aan de buitenzijde van het raam aan. Het raam wordt dus niet eens verwarmd, wat ook weer zorgt dat er nog minder warmte het huis binnen treedt. Let op! Als jouw huis beschikt over HR++ beglazing, dan raden wij je af om hier raamfolie op aan te brengen. Dit in verband met de kans op thermische breuken.  

2. Gebruik zonwering in de tuin

Zonwering in de tuin dat warmte binnen tegen gaat? Ja zeker. Als jij je zonnescherm uitdraait en parasols neerzet in de tuin, dan zul je zien dat het niet alleen achter het huis lekker koel is, maar het ook effect heeft op de temperatuur binnenshuis. Dat komt omdat deze zonwering schaduw creëert en direct zonlicht op de muren van je woning tegen gaat. Als de muren van je woning warm worden, dan blijft die warmte er heel lang in hangen en trekt het door naar binnen. Als de muren van je woning lekker koel blijven omdat deze bedekt zijn met schaduw, dan zal je merken dat dat ook aanzienlijk scheelt voor de temperatuur in huis. Hetzelfde geldt voor de stoeptegels die tegen je huis aan liggen. Als deze zoveel mogelijk in de schaduw blijven, dan zal er niet al te veel warmte in trekken en trekt het dus ook niet door in je huis. Daarnaast zorgt zonwering er ook voor dat de zon niet de hele dag op je ramen staat te branden. Een zonnescherm of een parasol is niet altijd even goedkoop, maar wel heel duurzaam en in vergelijking tot de rekening die je krijgt om je huis weer koel te krijgen met elektrische apparatuur, is het zeer voordelig en een goede investering waar je jaren mee vooruit kunt.

3. Overdag de ramen dicht

Als het zonnetje hoog aan de hemel staat en het een hele mooie dag beloofd te worden, hebben we allemaal de neiging om onze ramen open en deuren open te gooien. Probeer dit tijdens de heetste momenten van de dag niet te doen. Dit is voornamelijk tussen 12.00 en 17.00 uur. Gooi ramen juist ’s nachts open en ’s ochtends totdat de zon aan de kant van je raam komt te staan. Houd de deuren zoveel mogelijk open zodat het door kan tochten in huis. Zo haal je ’s nachts en ’s ochtends vroeg alle koele lucht naar binnen en houd je ’s middags de zon tegen. Gebruik trouwens een muggengaas of vliegengordijn als je de deuren en ramen open gaat zetten. Muggen en andere insecten vliegen graag jouw huis binnen zodra je alles open hebt staan. En als je eerst alle moeite hebt gedaan om warmte buiten de deur te houden zodat je lekker kunt slapen, dan zit je niet te wachten op een verstoorde nachtrust door een van deze kriebelende beestjes.

4. Zet een ventilator aan

We hebben allemaal wel een ventilator in huis. Op warme dagen is het heerlijk om hier voor te gaan zitten en te genieten van het briesje dat voorbij komt. Toch werkt een ventilator niet altijd verkoelend. Als er alleen maar warme lucht in huis hangt, dan zal er vanaf de ventilator ook alleen maar een warme wind komen. De ventilator circuleert namelijk alleen de lucht dat er in huis hangt. Om toch koele lucht te krijgen kun je flessen met bevroren water voor de ventilator neerzetten. Door dit te doen zal de ventilator snel de koele lucht verspreiden en voelt het een stuk minder klam aan in huis. Wist je dat je een ventilator ook kunt gebruiken om warme lucht buiten te houden? Zet ‘m dan voor een raam waar de wind op staat en laat het op de hoogste stand lucht rondpompen. Warme lucht blijft dan buiten en binnen zal het een stuk koeler worden.

5. Vermijd elektrische apparaten

Je fornuis, wasmachine, computer, televisie en andere veelgebruikte elektrische apparaten geven ontzettend veel warmte af. Probeer het gebruik hiervan tijdens warme dagen zoveel mogelijk te vermijden. Zodra je deze apparaten in gebruik neemt, zal dit al snel een graad of 2 kunnen schelen in huis. Schop je hiermee je hele huishoudschema in de war? Dat is helemaal niet nodig. Maak eens een lekkere zomersalade of ga buiten barbecueën om vervolgens samen spelletjes te doen. Het scheelt onnodige warmte in huis en zorgt voor een leuke invulling van deze warme dag. Zit je de hele dag op een snikheet kantoor? Ook dan is dit een zeer bruikbare tip. Zet alle printers en computers die niet in gebruik zijn uit of zet de printer tijdelijk even in een andere ruimte zodat jij en je collega’s het beter uit kunnen houden.

6. Houd je hoofd koel

Kijk, je kunt je huis wel verkoelen, maar als jij zelf verhit rond blijft lopen, dan helpt een koele woning niet om jou af te koelen en daarentegen help jij er niet aan mee om je woning fris te houden. Houd daarom ook zelf je hoofd koel. Maak je tijdens deze dagen niet te druk en neem voorzorgsmaatregelen om goed de dag door te komen. Drink voldoende water, steek je lange haar op, kleed je niet te warm en breng zoveel mogelijk tijd door in de schaduw. Toch warmgelopen? Neem een verkoelende duik of neem op z’n Spaans een siësta in de middag. Zo kom jij de zomer wel door!

Heb jij nog nuttige tips? Deel ze dan in een reactie hieronder!