Plakfolie gebruiken om meubels op te fleuren!

Voor het voorbeeld hebben we gebruik gemaakt van een Ikea Kallax kast en het plakfolie Elliot in de kleuren grijs en turquoise. We hebben de legplanken een andere kleur gegeven dan de zijkanten zodat er een mooi effect ontstaat.

 

 

 Benodigdheden voor het plakken van plakfolie

Voor het plakken van kleeffolie heb je eigenlijk maar heel weinig spullen nodig. Het onderstaande dien je te gebruiken:

-          Water

-          Schoonmaakmiddel

-          Hip plakfolie

-          Rakel (met vilt)

-          Stanleymesje

  

 

Als je kiest voor een kastfolie met een patroon, houdt er dan rekening mee dat bij meerdere banen het patroon niet zo mooi zal aansluiten als bij behang. Je zou eventueel ook voor spiegelfolie kunnen kiezen.

 

Voorbereidingen voordat je gaat plakken met kastfolie

 

Voordat je het kastfolie gaat aanbrengen dien je de ondergrond eerst vet- en stofvrij te maken. Dit kun je doen door het kastje eerst stofvrij te maken en vervolgens goed te reinigen met een schoonmaakmiddel. Doe je dit niet, dan zal het plakfolie niet goed hechten en na loop van tijd loslaten.

 Nadat je het meubel hebt gereinigd kun je de vlakken die je wilt gaan beplakken opmeten. Zo kun je alvast stukken kleeffolie knippen. Op de achterzijde van het folie staan lijnen. Dit maakt het voor jou makkelijk om recht te knippen. Knip wel iets groter dan de maat die je nodig hebt, anders kom je misschien net te kort. Je kunt na het knippen het plakfolie nog op de schappen leggen om te kijken of je de juiste maat hebt.

 

 

Het aanbrengen van plakfolie

 

Nu je de voorbereidingen hebt getroffen kun je beginnen met het plakken van het plakfolie. Het is alleen te doen, maar met twee personen is het wel een stuk makkelijker. Je kunt ervoor kiezen om het zelfkleeffolie aan te brengen op een droge ondergrond of een natte ondergrond. Een natte ondergrond is in principe makkelijker omdat je het folie beter kunt corrigeren en nog eventueel iets kan schuiven.

 Wij zijn begonnen met het beplakken van de legplanken met turquoise folie. Daarna hebben we de zijkanten beplakt met het grijze folie. We hebben dit zonder water gedaan. Om de plank te beplakken trek je een kleine rand van het schutvel los. Nu kun je alvast een deel van het plakfolie vastplakken. Je kunt het plakplastic precies op de rand plakken of het er iets overheen laten hangen. Wij hebben het decoratiefolie precies op de rand geplakt.

 Als het plakfolie goed strak en glad zit kun je het schutvel steeds verder weg trekken. Tegelijkertijd is het belangrijk dat je het  goed gladstrijkt met een rakel. We adviseren je om gebruik te maken van een rakel met vilt. Dit voorkomt eventuele krassen.

 

 

 

Na het aanbrengen zal je zien dat er aan de zijkanten nog wat randjes overblijven. Deze randjes kun je heel eenvoudig wegsnijden met een stanleymesje.

 


 

En klaar! Zo eenvoudig is het om je oude of saaie meubels in een mum van tijd een nieuwe look te geven. Het is super origineel en het kastje past weer perfect in je interieur. Je zou zelfs meerdere oppervlakken of meubels kunnen voorzien van het folie om een mooi geheel te creëren.

 

 

 

Plakfolie verwijderen

 

Mocht je na verloop van tijd uitgekeken zijn op het motiefje dan kun je het kastfolie gemakkelijk verwijderen door het eerst licht te verwarmen met een föhn. Het kleeffolie laat dan los en je kunt het er vervolgens makkelijk vanaf trekken. Eventuele lijmresten die achterblijven kun je verwijderen met wasbenzine of stickeroplosser.

 Vervolgens kun je in onze webshop of bij plakfoliewebshop.nl weer een nieuwe hippe plakfolie uitzoeken om je kast een nieuwe look te geven. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is deze eenvoudige stappen te herhalen!